Adres strony:  http://printernet.pl/pg/pl/content/papier_i_materialy/karton_z_celuloza_mikrofibrylowana.html

Karton z celulozą mikrofibrylowaną

Stora Enso wzbogaciła karton New Natura, przeznaczony na rynek opakowań do napojów, o warstwę wykonaną z celulozy mikrofibrylowanej (MFC). Zwiększa ona jego wytrzymałość i redukuje wagę opakowania. Dotychczas karton stosowany był w kartonach na mleko, a obecnie jest oferowany klientom poszukującym rozwiązań umożliwiających produkcję opakowań lżejszych, a zarazem proekologicznych. Wzbogacony New Natura oferuje najlepsze parametry rynkowe względem ochrony opakowanego produktu, jak też w kontekście jego zadrukowywania, przetwarzania i wypełniania. Pomaga tym samym producentom opakowań i właścicielom marek na zastosowanie mniejszej ilości surowca, obniżenie ilości generowanych odpadów i zredukowanie finalnej wagi opakowania. Z punktu widzenia konsumenta, nowy karton zachowuje wcześniejsze cechy charakterystyczne dla rodziny Natura, będąc jednocześnie łatwiejszym w recyklingu. Ta ostatnia wartość jest bardzo ważna dla współczesnych, świadomych ekologicznie klientów. MFC posiada taki sam bazowy skład chemiczny jak standardowa celuloza, przy czym składa się z mniejszych cząsteczek (tzw. mikrofibryli), które zwiększają wytrzymałość kartonu. Wzbogacony o warstwę MFC karton New Natura może być wykorzystany przy opakowaniach na różne produkty spożywcze: wyroby mleczarskie, soki i inne napoje, zupy czy sosy. Jest oferowany z warstwą PE bądź powłoką o wysokim stopniu ochrony, w zależności od znajdującego się w środku produktu oraz funkcji barierowych, wymaganych z myślą o jego zabezpieczeniu. Podobnie jak wszystkie rozwiązania z rodziny Natura, nowy karton posiada zaawansowaną, wielowarstwową konstrukcję. Dwie warstwy zewnętrzne są wykonane z bielonej celulozy siarczanowej, podczas gdy warstwa środkowa zawiera masę celulozową chemotermomechaniczną (CTMP). W efekcie uzyskiwana jest właściwa pulchność i sztywność kartonu, wpływająca na optymalne parametry opakowania i zwiększająca wydajność procesu jego produkcji.

« poprzedni   |   następny » « wróć